pixel
9.500+ anmeldelser af børn - 4,8 stjerner på Trustpilot

6 måneder - så er vi igang

Hvis ikke I allerede er startet på mad, så er det nu i skal i gang med at undersøge den nye spændende verden fuld af nye oplevelser, smage og dejlig mad. Mælken er ikke længere nok for din baby, da der er brug for mere energi og næring, da din baby er blevet større og har fået et større behov.

Modermælk / modermælkserstatning

Modermælk / modermælkserstatning er stadig din babys vigtigste og største energikilde og maden er godt supplement hertil. Fra nu og månederne frem til maden gradvis indtage en større plads og amning/flaske vil gå fra at være primær til sekundær - altså maden og amning/flaske bytter plads ift. hvad der fylder mest i det daglige indtag.

Opstart af mad ved 6 måneders alderen

Hvis I starter med at introducere maden nu ved 6 måneders alderen kan din baby hurtigere få grovere grød og mos og fingermad til selv at spise. Det er fint at starte ud med en blød og cremet grød eller mos, mens din baby får fornemmelsen for maden og lærer hvordan det skal spises og synkes. Når det er lært kan du sagtens lave maden med mere struktur, så din baby lærer også at tygge på maden og får forskellige madoplevelser og fornemmelser i munden. Læs evt. afsnittet om opstart af mad ved 4 / 5 måneders, som du finder her. Det samme gælder for din 6 måneders baby - bare med hurtigere fremgang og udvikling.

Hvor meget mad

Alt efter om I allerede er godt i gang eller om I lige er startet er 2-4 måltider om dagen passende i 6 måneders alderen. Det er stadig små portioner, da din babys mavesæk ikke er særlig stor og for at der stadig skal være plads til mælken. Generelt skal din baby have mange små måltider i løbet af dagen de næste mange måneder frem, for at få nok energi og næring. Din baby bliver hurtig mæt men også hurtig sulten igen. Det er babys appetit der selv regulerer, hvor meget mad, der er behov for. Så når din baby afviser mad, spiser lidt eller spiser meget, kan du godt have tiltro til, at det er reguleret af, hvor sulten han/hun er og hvor meget din baby har behov for. Nogle perioder vokser din baby ekstra eller bevæger sig mere og har derfor brug for mere. Ligesom vi andre nogle gange er mere sultne end andre.

Fisk, kød, fjerkræ, æg og ost

Det er nu tid til at introducere fisk, kød, fjerkræ i din babys kost. Du kan også nu servere æg og ost (ost i mindre mængder). Det er vigtigt med kød og fisk da det bidrager med jern til kosten og vigtige næringsstoffer og fra fisken desuden vigtige fedtkilder.

I starten er det kun et par skefulde i mængde og langsomt mere. Der kan f.eks. blandes en lille kogt og most kødbolle i mosen eller lidt kogt/dampet fisk.

For at hjælpe kroppen med at optage jernet fra kødet, er det en god idé at give lidt frugt efter måltider med kød. Da c-vitamin hjælper krppen med at optage jern og da meget frugt er rig på c-vitamin kan det hjælpe at give frugt i kombination med måltidet.

Vil gerne selv - med lidt hjælp

Din baby vil garanteret elske at få lov til selv at spise - at mærke og udforske maden, mose den, forsøge at fange den med hænderne og få den ind i munden. Det er super god motorisk øvelse og rigtig godt for sanserne og madoplevelsen. Der er ofte behov for en god klud bagefter, men din baby får meget ud af sådan en oplevelse. Samtidig lærer din baby at tygge på maden og øver sig til at spise mere ‘rigtig’ mad. Det er stadig en god idé at supplere med grød/mos ved siden af, som du giver din baby, så du sikrer at der også kommer noget mad i maven og ikke kun i ansigt og hår.

Drikke

Giv gerne vand i kop at drikke til måltidet. Det er godt for dit barn at lære at drikke vand og hjælper med at stille tørsten under måltidet. Så længe i ammer/giver flaske ved siden af, så din baby får mælken, så kan du sagtens give vand til måltidet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Konkurrencer, rabatkoder, tilbud og gode tips til mad og børn